Povestea familiei tale este cea mai frumoasă poveste de Crăciun. Sărbătorile sunt o experiență a familiei. Sunt un teren fertil pe care aceasta se dezvoltă și evoluează ca întreg. Cine suntem noi ca familie? ne întrebăm de pe acum, chiar înainte să ne cuprindă „febra” marketingului de sezon și înainte să ne fugă din mâini timpul ce ne poartă prin vizite, liste de cumpărături, provizii și agitație. Ce înseamnă pentru noi să trecem un prag împreună? Sensul întregii vieți de familie, al lumii întregi și al nostru ca individ are ocazii multe în acest an să se recalibreze și regăsească.

Fiecare fursec iese diferit la fel cum fiecare familie își descoperă în timp propriile tradiții și ritualuri.

Este ok să faci lucrurile diferit sau chiar deloc. Este ok să „sărbătorești” fiecare zi, nu doar pe cele marcate cu altă culoare în calendar. Este ok să nu cheltui bani în plus de sărbători. Este ok să faci cadouri scumpe din suflet sau să oferi felicitări primite în alți ani care au rămas necompletate.

Ne apropiem cu drag și naturalețe de cine suntem, ne dăm timp să fim autentici și să descoperim ce ne leagă cu adevărat ca familie.

Photo by Lydia Matzal on Unsplash

Avem nevoie de componenta ritualică a sărbătorilor și o preluăm ca model pentru un an întreg.

Realizăm că ne place mult să avem ritualuri în familie și nu suntem legați de anumite zile din an ci ne putem bucura de ritualuri în orice moment. În acest an poate mai mult ca în alții, ritmul cumințit al vieții care ne ține mai mult timp acasă se cere spart cu ocazii speciale și presărat cu tradiții cu care rezonăm. În sfârșit nu mai este implicit că vom lua de bune reperele cu care societatea merge înainte din inerție atunci când ne raportăm la „sărbătorile de iarnă”. Am folosit ghilimele pentru că este prima oară când pun la îndoială sintagma aceasta, alături de altele care limitează perspectivă asupra unui anotip sau perioade la un eveniment principal.

Iarna nu este doar despre așteptarea sărbătorilor de iarnă, precum nici vara nu este despre așteptarea evadării în vacanță.

În tihna de acasă, fiecare anotimp ni se arată mult mai plin și mai viu, cu componente ce așteptau de veacuri atenția noastră. În acest sens, propun ritualuri cât mai dese, pe sufletul tău și al celor cu care le împarți precum: Ritualul spălatului pe dinți, ritualul mesei pregătită și servită în familie, ritualul strânsului frunzelor în care le mulțumim pentru umbra de astă vară și culorile minunate de acum, pentru exemplul de efemeritate frumoasă și al renunțării benevole din fiecare toamnă, cu încredere că primăvara va veni din nou momentul lor.

Cine este Moș Crăciun în lumea noastră? Lași loc pentru acceptarea faptului că în contexte sociale el va avea un portret specific, iar mulți îi folosesc pe post de emblemă și promotor al produselor pe care le vând? Știm cu toții că e așa și avem o convenție cu societatea să primim în spațiul nostru un val de reclame, afișe și sugestii cu și de la moși.

Cine este Moș Crăciun în familia ta? O stare de spirit, un om bun care a facilitat nașterea lui Iisus? Un mesager care aduce peste veacuri taine ale nașterii line și simple, care aduce în lume oameni cu adevărat speciali. Un simbol al bunătății și dăruirii din ceea ce ai înspre nevoile celor care au nevoie.

Oare de ce aducem brazi în casă? (sper din suflet că nu vrei să tai unul, să îi termini creșterea pe vecie pentru câteva zile în care îl decorezi și admiri). Mereu verzi, brazii ne bucură cu măreția lor tot anul. Asociem sărbătorile cu ei, însă le putem sărbători verdeața și frumosețea în fiecare zi. Ne bucurăm mai mult de ei iarna, însă verdele lor viu le însotește asemeni luminii interioare, chiar și atunci când atenția noastră este în altă parte.

Semne bune anul are, zicea o colindă sau urare. Semnele bune se văd devreme, chiar înainte să înceapă anul. Pregătirile festive, emoția finalului unui an intens și tare diferit de ce am mai trăit și expectativa noului an sunt combustibil pentru trăiri intense de sărbători.

Cadouri? Un munte de cutii colorate ar fi suficient? Sau poate doar un deal, că e criză economică și consumul își arată colți. Poate doar o crenguță prisă de ușă, o plasă de fructe pe masă, iar sub brad câte un dar de suflet pentru fiecare membru al casei. Oricum ar fi, să fie din suflet și alese conștient.

Acum este momentul perfect pentru a da tonul ritualurilor de peste an.

Timp avem, nu ne grăbim să stăm prea mult timp afară, nici de frig nici de altele care zboară. Iarna, timpul ne așteaptă și este blând. Focul din soba de altădată se mută în fiecare inimă și radiază blândețe, acceptare și împăcare. Lumina ce însoțește fizic și simbolic tot finalul de an este defapt IUBIRE pură. O traducem în lume sub formă de lumină pentru a o înțelege și percepe mai bine, o lăsăm să ne amintească strălucirea din noi.

Anul ce trece ne fie de bine, plin de magie un altul să vie!

Edina în Sufra Flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *