Poveștile pe care le citim copiilor sunt foarte bogate în înțelesuri. Câteva rânduri pe pagină pot îngloba multe mistere ale vieții iar câteva pagini colorate legate împreună le pot desluși înspre deliciul minților în formare. Viața întreagă se compune din povești.

Elmer este un elefant multicolor. Complet atipic pentru grupul său, el nu poate trece neobservat. În grupul de elefanți este cel care face glume și îi binedispune pe toți. Uneori îi scoate din zona de comfort și le oferă astfel ocazii în care ei înșiși pot experimenta ceva nou care îi îmbogățește.

Într-o zi, Elmer a fost cuprins de îndoială. Dacă toți râd de el pentru că este diferit, nu pentru că are un umor aparte? A căutat să se schimbe, s-a camuflat în culoarea comună a elefanților și s-a întors în grup fără să se mai distingă printre ei. I-a observat apoi și a fost copleșit de monotonia din jur. Când nu a mai putut să se abțină, a făcut un gest care i-a descoperit identitatea și a stârnit un val de veselie. A trecut printr-un proces în urma căruia și-a reamintit cât de importat este să trăiască în pielea lui și să își joace rolul natural.

Oricând căutăm să ne camuflăm în mulțime, să ne conformăm și să ne ștergem particularitățile, ne vom simți incompleți.

Așa ca Elmer, m-am găsit astăzi într-o luptă cu mine, cu locul ce mi se potrivește în lume. Fluctuez între extreme, așa cum flexibila și vulnerabila minte umană știe să facă atunci când s-a obșinuit prea tare să se agațe de câte ceva.

Creez conținut fain și mă adâncesc în elMă simt complet depășită când e momentul să îl leg în formă de tipar.
Simt cu toată ființa adevăruri simpleMă pornesc în drumuri complicate pentru a mi le explica, pentru a le permanentiza
Știu prea bine teoriaMă lovesc de practică
Am cunoscut puterea vindecătoare a acceptării de sine, element cheie ce îmi spune că mă aflu mereu unde trebuie să fiuCriticul meu interior se revoltă mai des acum că m-am prins de secret și îmi scoate la lumină toate blocajele din Flow
Îmi urmez crezul cu tot sufletul și descopăr elemente mărunte care îmi alimentează focul interior, cu care rezonez profundDevin confuză atunci când preiau ceva din exterior care nu mi se potrivește în profunzime

Purtăm fiecare un har anume și venim cu daruri specifice, esențiale grupului nostru ca întreg.

Am primit indicații clare de conformare, pentru că societatea este clădită pe structuri fixe care îi permit perpetuarea. În interiorul acestor linii, ne dezvotăm multicolor, așa cum ne este dat. Avem fiecare o combinație unică de pigmenți pe care îi recunoaștem ușor în ceilalți și în elementele naturii. Inima și întreaga noastră natură profundă simte ce este al nostru cu adevărat.

Dansul între polarități este firesc, însă adevărata artă este balansul în zona mediană. Nicidecum banală, însă cu siguranță necesară. În punctul de echilibru sau în zona lui se aprinde claritatea și se cerne toată complexitatea. Răspunsurile mari sunt simple, atunci de ce căutăm complicarea? Așa merge povestea, trece prin zone umbrite ca să-și redescopere mai limpede lumina. Caută în locuri înfundate până învață să-și dea voie să se rotească pe loc și să schimbe macazul.

În povestea lui Elmer deznodământul vine cu motiv de sărbătoare. După aventura camuflării și dezvăluirii adevăratei culori, elefanții au decretat că în fiecare an vor sărbători Ziua lui Elmer. O serbare a diversității, prilej cu care fiecare dintre ei urma să se coloreze cât mai divers, diferit de nuanțele obișnuite. Elmer se costuma în culoarea gri a elefanților.

Mă bucur de joc, pentru că este singurul pe care îl am. În multicolorul ei, viața mea este completă și un mare dar. Căutarea clarității din mijlocul polarităților este dansul cel mai firesc al existenței.

Încă mai caut locul meu. Mă bucur că am aliat pe acest drum reperul autenticității care îmi semnalează mereu ceea ce iese din gama de culori specifică, singura cu care pot picta lumea după ce-mi spune inima.

Scrisoare inspirată de cartea ELEFANTUL ELMER, DAVID MCKEE. O găsiți la editura Pandora M, colecția Panda și prin site-urile de specialitate. O puteți testat și pe Youtube, unde o găsiți citită și ilustrată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *