Puncte cheie din articol: Nașterea este un moment cheie care ne leagă dincolo de apartenența națională / socială / economică. Avem astăzi suficiente ingrediente pentru a înțelege intensitatea acestui moment, în primul rând pentru omul nou care pătrunde în lume. Sarcina și nașterea sunt procese personalizate și unice, care nu pot urma rețete sau idealuri, însă beneficiază mult de pe urma unor ingrediente cheie.

Frica este normală, conștientizarea, esențială!

Suntem într-o eră nouă în ceea ce privește conștientizarea importanței sarcinii și a nașterii pentru omul nou care intră în lume. Auzim tot mai des cum nașterea este extrem de relevantă pentru dezvoltarea ulterioară. O femeie cu o înțelepciune aparte îmi spunea într-o seară că nașterea este cea mai mare traumă globală. M-a atins profund ce a spus atunci și în timp am ajuns să văd tot mai clar cât de mare este acest mic moment de la începutul vieții.

Nașterea este cea mai mare traumă globală, îmi spunea o femeie înțeleaptă într-o seară

Este unul dintre punctele cheie care ne leagă pe toți, indiferent de epoca în care trăim, de nivelul de trai, de sistemul social sau de apartenența etnică și națională. Cu toții ne naștem și pătrundem în lume prin același mecanism firesc al vieții. Atenția noastră, ca societate și ca specie umană, merită să fie îndreptată asupra acestui proces esențial, astăzi chiar mai mult decât în alte vremuri. Avem toate resursele la îndemână pentru a înțelege mai bine acest moment cheie și putem contribui la evoluția colectivă pornind dintr-un punct comun.

Photo by davide ragusa on Unsplash

De ce traumă?

Cuvântul în sine poartă o mare încărcătură și ne face de multe ori să întoarcem privirea în altă direcție. Refuzăm posibilitatea de a avea traume adânc întipărite în noi. Vom continua discuția îmblânzind puțin bagajul traumelor. La fel cum durerea este parte din viață, iar întunericul nu poate exista în absența unei lumini cu care să contrasteze, așa și traumele sunt parte integrantă a noastră. Cum am putea să pretindem că suntem perfecți sau complet în armonie? Greșelile sunt umane. Amintirile dureroase, poveștile triste pe care ne clădim astăzi fericirea sunt și ele firești.

Să privim câteva momente din perspectiva fătului cuibărit comod în uterul mamei. Sigur am uitat cu mintea conștientă această ipostază, însă nu există dubiu că am trecut cu toții pe acolo.

Photo by Alex Hockett on Unsplash

Înainte să intru în viața pe care o știu acum, ÎNTREAGA mea lume a fost o bulă ferită în care apăreau puține surprize și noutăți.

Fluidele curg firesc, organele se mută pentru a face loc creșterii uterului și totul este în armonie. Câteva sunete pătrund din exterior, iar prin cordon se transportă câteva gusturi pregnante care mă obișnuiesc de pe acum cu gastronomia culturii în care mă voi naște. Toate procesele mă pregătesc exact pentru momentul invitabil al nașterii. Acest moment vine cu o schimbare radicală a mediului și mă găsește expus în fața lumii noi. Am nevoie să trec blând prin pragul dintre lumi și să regăsesc dincolo câteva elemente familiare care mă vor ajuta să mă stabilizez: bătăile inimii mamei, sunetul vocii ei, căldura pielii ei. Am nevoie de ele ca de aer, mai mult decât de controale, cântărit și măsurat. Acelea își vor avea timpul după ce mă obișnuiesc cu viața nouă pe care nu sunt pregătit să o iau brusc în pieptul meu mic, am nevoie de susținerea pieptului mamei.

Ascultă corpul

Unul dintre mesajele principale pe care simt că am misiunea de a le transmite este regăsirea încrederii în viață, în corp și în creația perfect organizată încât să facă posibilă dezvoltarea unui om nou. Corpul știe exact ce are de făcut pentru a crește fătul de la nivel de celulă până în punctul în care este pregătit să iasă în lume. Mintea, învață să creadă în procesul creației fără să caute să-l controleze.

Împrietenește-te cu fricile

Fricile sunt firești, mai ales în momente care ne expun vulnerabilitățile și ne scot din zona de comfort

Oricât de des va fi nevoie, o voi spune. Fricile sunt firești, mai ales într-o etapă care ne scoate din zona de comfort, ne expune la situații noi și răscolește straturi subtile din noi. Cu cât fugim mai mult de frici, cu atât le vom strâni interesul, iar ele ne vor urma. Din fericire, există moduri conștiente prin care ne putem împrieteni cu ele. Le putem conștientiza, accepta și elibera lin, dacă ne deschidem spre acest subiect. Voi aprofunda aceste aspecte într-o prelegere video parte dintr-un curs fain, plin cu resurse pentru o sarcină lină. Abonează-te la scrisorile mele virtuale (pe dreapta paginii) dacă vrei să fii prima care primește aceste resurse.

Bula idealizării și potențialul subtil al sarcinii

Suntem atât de fluctuanți și superficiali ca oameni, încât nici de la cei mai ecologici, conștienți și prezenți oameni nu putem avea pretenția să respecte ceea ce este diferit față de ei. Este dificil într-adevăr odată ce ai ajuns la un adevăr al tău să păstrezi poarta deschisă spre informații care ar putea să îți destabilizeze sistemul. Ai putea fii convinsă că este cel mai firesc să te folosești de tehnica medicală pentru a evita durerea. Ai putea crede că este cel mai firesc să lași să curgă procesul fără să îl dirijezi, în ciuda fricii de durere. Toate variantele sunt normale, însă alegerea cea mai bună vine acolo unde informația se întâlnește cu ceea ce spune inima de mamă. Inteligența ta subtilă este mult mai alertă în sarcină. Emoțiile se simt amplificat.

Nașterile „de poveste” sunt rare, însă poveștile perfecte sunt dese. Fiecare poveste este perfectă pentru protagonistă, atâta timp cât ea o acceptă și o îmbrățișează pe de-a întregul.

În perfecțiunea și imperfecțiunea sa. Sunt atâtea implicații și variații încât consider nedrept să nu dedic o parte consistentă a scrierilor mele situațiilor care nu au cum să se apropie de ideal. Procesul sarcinii și al nașterii este personalizat. Este o experiență care nu poate fi controlată mental, deși scoate la iveală frici care parcă te strigă să te adâncești în ele.

Normalizarea proceselor sarcinii și nașterii, cu toate particularitățile pe care le poartă, sunt esențiale unei societăți sănătoase.

Photo by Glitch Lab App on Unsplash

Cum ce rămâi din poveste?

Am trecut prin timpul tău să-ți amintesc ceea ce și tu ai experiementat. Ai trăit comod și călduț timp de 9 luni, iar într-o clipă realitatea ta s-a schimbat. Normal că ai fost șocat! Acum că ți-ai revenit (cel puțin aparent) vei purta cu tine o înțelegere mai profundă asupra nașterii. Când va veni momentul o vei îmbrățișa cu acceptare deplină. Vei lua tot ce vine înspre tine știind că este o experiență subiectivă și surprinzătoare. Vei face pace cu gândul că oricâte ai anticipat și controlat până acum în viață, carieră sau relații sociale, de această dată este diferit. Acum ești co-creator și te lași pe mâna inteligenței corpului, pe mâna proceselor vieții. Nu există rețete, există doar ingrediente din care îmi doresc să ai puterea să alegi exact ceea ce rezonează cu tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *