Sarcina vine cu potențialul de a active calități subtile noi în mamă.

Așa cum soarele la care nu te poți uita direct de obicei devine spectaculos de vizibil printr-o pânză de nori, la fel și sarcina care ne înconjoară de ceață subtilă, poartă în sine claritatea. O claritate sacră, subtilă și profundă. O claritate aducătoare de lumină revărsată spre mame, co-creatori ai vieții.

Firesc și simplu

Tot ce ține de sarcină este în fapt cât se poate de natural, organic și firesc. Cred în puterea conștientizării și în accesarea instictelor disponibile tuturor femeilor și susțin acest proces cu resurse practice și subtile.

Asumarea procesului și adâncirea în bula specială pe care o deschide sarcina sunt naturale, însă se diluează atunci când parte din puterea co-creației este predată unor organisme și organizații exterioare.

Corpul știe tot ce are de făcut, iar mintea învață să îi lase loc să curgă prin acest proces fantastic al creației.

Mișcare prenatală

Corpul este făcut pentru mișcare. Străbunicile și bunicile noastre se mișcau fără să aibă nevoie de „coach” și plan de exerciții. Viața însăși le oferea prilej de mișcare, iar nevoile de bază le motivau în proces.

Noi ne amintim de firescul mișcării, motivate de dorința unei nașteri cât mai line. Corpul cooperează și ne indică zonele de interes, iar mintea ne permite să anticipăm provocările din travaliu și să pregătim corpul cu resurse esențiale.

Gimnastică, pilates, kanga training, kundalini yoga, yoga prenatală, dans liber sau pur și simplu drumul pe scări până la etajul 10 și înapoi, cât de des simți în corp. Toate mișcările din sarcină se simt altfel în corp. Uneori se simt mai intens, alteori se simt foarte firesc.

Gura satului și valul de informații

Selectează atent poveștile pe care le lași să intre în spațiul tău în această perioadă. Ai dreptul să alegi poveștile pe care le asculți, chiar dacă nu simți asta de la început. Poate crezi că este o dovadă de respect să te angajezi în conversații cu femei care au suferit la naștere și să le asculți povestea.

Caută poveștile care se potrivesc cu finalul fericit al unei sarcini line pe care simți că îl poți avea, sau măcar speri!

Folosește căi de informare deja consacrate precum Lamaze, Hypnobirthing, sau chiar Freebirthing. Caută cursuri gratuite la tine în oraș, cursuri de puericultură pentru mamă și tată (și tata participă și chiar primește niște concediu în schimbul diplomei de curs).

Sau pur și simplu niciunul dintre ele, dacă nevoile tale de informare sunt îndeplinite deja pe cale informală, prin educația prenatală de acasă și vocea satului.

Eu împărtășesc cu drag din toate resursele pe care le-am acumulat din sursele de mai sus și din altele. Teoria însă ajunge la fix acolo unde există deschidere spre integrare și mai ales acolo unde simți că se potrivește cu tine.

Selecția intuitivă și chimia subtilă

Procesul co-creației activează puteri nebănuite rațional și curge în paralel cu asumarea și selecția conform cu nevoile personale. Nu există rețete, asta am învățat începând cu prima sarcină și am confirmat la fiecare pas în evoluția maternității.

Ce nu se vede la suprafața unei femei însărcinate?

Sunt multe straturi subtile în sarcină. Știm sigur ce se vede. O burtică, mâine mare, azi mai mică. Ori pare că a mâncat pe săturate (eu fiind mai slabă așa părea în primele luni) ori e posibil să aibă un constituție specifică primelor luni de sarcină, fără urmă de făt pe interior. Oricum, curiozitatea este acolo. O fi gravidă?

Sunt multe elemente subtile care nu se văd la exteriorul unei sarcini, însă cântăresc o lume întreagă, pe interior. Este minunat rol co-creator.

În corp, sunt senzațiile noi și adaptarea acestuia la proces. Fluturii care se simt la propriu în stomac odată cu primele mișcări ale fătului, loviturile de piciorușe care fac să fie extrem de real tot procesul și senzația pe care o lasă valurile și bolboroserile apelor în care se scaldă o viață nouă.